ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BORÓWKAMI

SERNIK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Gdzieś na trasie pracowo- przedszkolno-domowej, przez przypadek natknęłam się na czerwone porzeczki, kupiłam i postanowiłam wtopić w ten fajny serniczek. Ciacho jest bardzo wilgotne i ma kruchy spód, pięknie pachnie podczas pieczenia. Porzeczki bardziej kwaskowate, fajnie połączyły się z borówkami, które tym razem okazały się słodsze niż zwykle. Polecam, zwłaszcza, że sernik nie jest czasochłonny :)
Składniki na kruchy spód ( tortownica 26 cm):
1 szklanka mąki
1 żółtko
80 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
1 kg twarogu do serników
1 szklanka cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
4 jajka
1 łyżka cukru pudru
100- 150 g owoców u mnie borówki, czerwona porzeczka
Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtko oraz cukier puder. Zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Następnie wałkujemy, tak aby powstał okrągły placek ( uczyniłam to na papierze do pieczenia), aby można było dopasować go rozmiarem do tortownicy. Przekładamy do blachy, dociskamy i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 15 minut.
Przechodzimy do masy serowej. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do wymieszanych już składników, białka ubijamy na sztywną pianę ( można dodać do nich szczyptę soli, będzie sztywniejsza). Do masy dodajemy ser i na końcu pianę z białek - delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Przelewamy na dno kruchego ciasta dodajemy owoce i zalewamy do końca masą serową. Owoce można również wyłożyć na samą górę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy około 50-60 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/08/SERNIK-Z-CZERWONYMI-PORZECZKAMI-I-BOROWKAMI.html