Wykonanie
Dopadła mnie klątwa. Musiałem pozbyć się zęba, co dla osoby lubiącej przeżuwać, niesie za sobą pewne (na szczęście krótkotrwałe) ograniczenia. Przerzuciłem się na potrawy rozpływające się w ustach, a to znaczy - żadnych chrupiących pyszności :-/Pierwszym posiłkiem byłe tarte
jabłko - ostatni raz jadłem chyba w podstawówce. Pyszne, ale... No właśnie, ale długo bym na takiej diecie nie pociągnął, a poza tym jak pisać na blogu o tarciu jabłka?? ;-)W lodówce miałem
ricottę wymagającą natychmiastowej konsumpcji i zacząłem się zastanawiać co z niej zrobić. Chrupiące tarty odpadły, na wałkowanie ciasta na tortellini nie miałem siły i w końcu wpadł mi w ręce przepis na kremowe pancakes z
ricotty. Okazało się, że są naprawdę puszyste, wspaniale pachną
wanilią i zjedzenie ich nie zajęło mi nawet dużo czasu - w
sumie tyle ile przygotowanie (kwadrans). Doskonały i szybki pomysł na śniadanie, obiad czy kolację.
Składniki (8 placuszków):opakowanie 250 g
ricotty2
jajka2 łyżki
cukrukilka kropel ekstraktu z
wanilii lub łyżeczka
cukru waniliowego100 g
mąki125 ml
mlekatłuszcz do smażeniaW misce mieszamy dokładnie
ser,
mleko,
żółtka,
cukier i
wanilię (ja pomogłem sobie mikserem).
Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do masy serowej. Następnie, po wmieszaniu piany, dodajemy stopniowo
mąkę. Ciasto powinno
mieć gładką i puszystą konsystencję, nie powinno się zbytnio rozpływać na patelni.Naleśniki smażymy na tłuszczu z 2 stron na niewielkim ogniu. Spożywamy z dodatkiem ulubionych słodkości. Ja wybrałem
serek waniliowy, bo nie wymaga gryzienia :-) Ale jak dojdę do siebie to zasypię je całą masą
owoców. Smacznego...PS. Przepis pochodzi z bazy przepisów chefkoch.de