ßßß
Składniki:370 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)130 g mąki pszennej razowej40 g roztopionego masła1 łyżeczka sody1 łyżeczka soli1 łyżka melasy (można zastąpić miodem)340 g maślankiPiekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Sypkie składniki wymieszać, wlać gorące masło i maślankę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie lekko zarobić, aby ciasto było jednolite. Z ciasta uformować kulę, którą umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dwa głębokie wgłębienia "na krzyż". Gotowy bochenek oprószyć mąką i piec około 30-35 minut.Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno