ßßß Cookit - przepis na Szybki chleb bez drożdży - Soda bread

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję upieczenie niezwykle szybkiego chleba. Jest to doskonała propozycja na te dni, gdy sklepy są zamknięte, pieczywa w domu nie ma, a do drzwi pukają niespodziewani goście.
Chleb, mimo że bez zakwasu i drożdży, jest całkiem smaczny, choć nie będę ukrywać, że tradycyjnego nie przebije. Ma natomiast tą zaletę, że w nieco ponad 30 minut mamy cieplutki, gotowy do jedzenia bochenek. Ja upiekłem go jako dodatek do kremu z cukinii (przepis już jutro), ale resztki świetnie smakowały mi również z twarogiem i dżemem. Nie wymaga wyrabiania, wystarczy wszystko wymieszać i lekko zagnieść w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanie ciasta trwa 3 minuty, pieczenie pół godziny - chleb był gotowy w tym samym czasie co zupa.
Przepis z programu Baking Made Easy
Składniki:
370 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)
130 g mąki pszennej razowej
40 g roztopionego masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 łyżka melasy (można zastąpić miodem)
340 g maślanki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Sypkie składniki wymieszać, wlać gorące masło i maślankę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie lekko zarobić, aby ciasto było jednolite. Z ciasta uformować kulę, którą umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dwa głębokie wgłębienia "na krzyż". Gotowy bochenek oprószyć mąką i piec około 30-35 minut.
Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/szybki-chleb-bez-drozdzy-soda-bread.html