Wykonanie
Ci z Was, którzy czytają moje
chlebowe posty wiedzą, że jestem zwolennikiem ciasta, które wolno rośnie w chłodnym miejscu. Takie
pieczywo, o ile mam czas na jego przygotowanie, smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejny przepis na długo i chłodno wyrastane
pieczywo. Zakręcona i bardzo chrupiąca
bagietka to wspaniały pomysł na domowe śniadanie :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book of Baking
Składniki:25 g
drożdży świeżych (7g instant)8 g
cukru8 g
soli390 ml ciepłej
wody650 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Drożdże i
cukier rozpuścić w 100 ml
wody i pozostawić na 5-10 minut, aż się aktywują. W misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać pozostałą
wodę i wymieszać. Dodać rozczyn, wymieszać i wyrobić przez 10 minut jednolite ciasto, unikając podsypywania
mąką.Natłuścić
olejem miskę i umieścić w niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24-48 godzin - im dłużej tym lepiej. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z każdej z nich walec o długości około 20 cm. Trzymając go na końcu zakręcić drugim końcem ciasta kilka
razy i umieścić gotową
bagietkę na blaszce wysypanej
mąką. Powtórzyć czynności z drugą połową ciasta.Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścić blaszkę i wlać do niej szklankę gorącej
wody lub wrzucić kilka kostek
lodu. Na środkowym poziomie włożyć blaszkę z
chlebkami i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, wyjąć blaszkę z
wodą i piec
pieczywo przez około 10 minut.
Bagietki powinny być złociste, a po uderzeniu w ich spód powinny wydawać głuchy odgłos.Po wyjęciu z pieca schłodzić
pieczywo na kratce.Smacznego :-)A jeśli chcecie spróbować swoich sił w domowym pieczeniu polecam również:
Pszenny chleb tostowyAngielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno