ßßß Cookit - przepis na Bagietka nieźle zakręcona...

Bagietka nieźle zakręcona...

nazwa

Wykonanie

Ci z Was, którzy czytają moje chlebowe posty wiedzą, że jestem zwolennikiem ciasta, które wolno rośnie w chłodnym miejscu. Takie pieczywo, o ile mam czas na jego przygotowanie, smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejny przepis na długo i chłodno wyrastane pieczywo. Zakręcona i bardzo chrupiąca bagietka to wspaniały pomysł na domowe śniadanie :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book of Baking
Składniki:
25 g drożdży świeżych (7g instant)
8 g cukru
8 g soli
390 ml ciepłej wody
650 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Drożdże i cukier rozpuścić w 100 ml wody i pozostawić na 5-10 minut, aż się aktywują. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać pozostałą wodę i wymieszać. Dodać rozczyn, wymieszać i wyrobić przez 10 minut jednolite ciasto, unikając podsypywania mąką.
Natłuścić olejem miskę i umieścić w niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24-48 godzin - im dłużej tym lepiej. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z każdej z nich walec o długości około 20 cm. Trzymając go na końcu zakręcić drugim końcem ciasta kilka razy i umieścić gotową bagietkę na blaszce wysypanej mąką. Powtórzyć czynności z drugą połową ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścić blaszkę i wlać do niej szklankę gorącej wody lub wrzucić kilka kostek lodu. Na środkowym poziomie włożyć blaszkę z chlebkami i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, wyjąć blaszkę z wodą i piec pieczywo przez około 10 minut. Bagietki powinny być złociste, a po uderzeniu w ich spód powinny wydawać głuchy odgłos.
Po wyjęciu z pieca schłodzić pieczywo na kratce.
Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować swoich sił w domowym pieczeniu polecam również:
Pszenny chleb tostowy
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/12/bagietka-niezle-zakrecona.html