ßßß Cookit - przepis na Okrągły chleb żytni na zakwasie

Okrągły chleb żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Chyba znów czeka mnie faza chlebowa. Te kupowane w piekarniach niezbyt mi smakują, a w jedynej dobrej nie mam ochoty stać 30 minut za bochenkiem. Wyjście jest jedno, dokarmić zakwas i upiec samemu :-)
Chlebek tej wielkości wystarczy na parę dni. Doskonale znosi mrożenie, po rozmrożeniu jest świeżutki i pyszny. Ja oczywiście kroiłem go jeszcze mocno ciepłego - nie potrafię się powstrzymać, ale pracuję już nad tym ;-)
Składniki:
Start:
1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
150 ml wody (letniej)
150 g mąki żytniej (typ 720)
Po 12-18 godzinach:
380 g mąki żytniej (typ 720)
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
200 ml wody (letniej)
Pierwsze trzy składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na 12-18 godzin. Następnie dodać pozostałe, energicznie wymieszać.
Wysmarować formę oliwą i wysypać ją otrębami. Ja użyłem garnka żeliwnego o średnicy 20 cm, może być również keksówka (26-30cm). Przełożyć ciasto do formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 2-6 godzin, w zależności od temperatury.
Garnek z chlebem należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 230 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć ją do 210 stopni i piec dalej przez ok 25-30 minut.
Po pierwszych 30 minutach należy skontrolować chleb. Jeśli zbyt szybko się rumieni to przykryć go folią aluminiową.
Po wyciągnięciu z pieca wyciągnąć chleb z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/08/okragly-chleb-zytni-na-zakwasie.html