Wykonanie
Chyba znów czeka mnie faza chlebowa. Te kupowane w piekarniach niezbyt mi smakują, a w jedynej dobrej nie mam ochoty stać 30 minut za bochenkiem. Wyjście jest jedno, dokarmić zakwas i upiec samemu :-)Chlebek tej wielkości wystarczy na parę dni. Doskonale znosi mrożenie, po rozmrożeniu jest świeżutki i pyszny. Ja oczywiście kroiłem go jeszcze mocno ciepłego - nie potrafię się powstrzymać, ale pracuję już nad tym ;-)

Składniki:Start:1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)150 ml
wody (letniej)150 g
mąki żytniej (typ 720)Po 12-18 godzinach:380 g
mąki żytniej (typ 720)1,5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie)200 ml
wody (letniej)Pierwsze trzy składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na 12-18 godzin. Następnie dodać pozostałe, energicznie wymieszać.Wysmarować formę
oliwą i wysypać ją
otrębami. Ja użyłem garnka żeliwnego o średnicy 20 cm, może być również keksówka (26-30cm). Przełożyć ciasto do formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 2-6 godzin, w zależności od temperatury.Garnek z
chlebem należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 230 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć ją do 210 stopni i piec dalej przez ok 25-30 minut.Po pierwszych 30 minutach należy skontrolować
chleb. Jeśli zbyt szybko się rumieni to przykryć go folią aluminiową.Po wyciągnięciu z pieca wyciągnąć
chleb z formy i ostudzić na kratce.Smacznego :-)

A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno