ßßß
Składniki:Start:1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)150 ml wody (letniej)150 g mąki żytniej (typ 720)Po 12-18 godzinach:380 g mąki żytniej (typ 720)1,5 łyżeczki soli1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)200 ml wody (letniej)Pierwsze trzy składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na 12-18 godzin. Następnie dodać pozostałe, energicznie wymieszać.Wysmarować formę oliwą i wysypać ją otrębami. Ja użyłem garnka żeliwnego o średnicy 20 cm, może być również keksówka (26-30cm). Przełożyć ciasto do formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 2-6 godzin, w zależności od temperatury.Garnek z chlebem należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 230 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć ją do 210 stopni i piec dalej przez ok 25-30 minut.Po pierwszych 30 minutach należy skontrolować chleb. Jeśli zbyt szybko się rumieni to przykryć go folią aluminiową.Po wyciągnięciu z pieca wyciągnąć chleb z formy i ostudzić na kratce.Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno