Wykonanie
Ostatnio znów mam fazę
chlebową, więc upiekłem kilka fajnych
chlebków. W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam
chleb tostowy, dziś czas na
chleb pszenny. Znacznie szybszy w przygotowaniu, puszysty, z mocno chrupiąca skórką. Mniam do kwadratu ;-)
Składniki:560 g
mąki pszennej (dałem typ 500)płaska łyżka
soli300 ml ciepłej
wody20 ml
oleju rzepakowego5 g
drożdży instantolej do zwilżenia folii i keksówki
Wymieszać w misce
mąkę z
solą. W drugim naczyniu wymieszać
wodę,
olej i
drożdże, wlać do miski z
mąka i zarobić ciasto. Wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut. Ciasto będzie sprężyste i jednolite, naprawdę nie trzeba zbytnio podsypywać
mąką.Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę (ja stawiam na kaloryferze).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce. Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie
mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą (naoliwioną, aby nie przywarła do ciasta). Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości (co szybciej).Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto naciąć wzdłuż na całej długości i umieścić formę w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Jeśli bochenek będzie się zbytnio rumienił, przykryć go papierem do pieczenia. Gdy
chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: The Fabulous Baker BrothersMiłośników domowych wypieków zapraszam na:
Pszenny chleb tostowyAngielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno