ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Ostatnio znów mam fazę chlebową, więc upiekłem kilka fajnych chlebków. W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam chleb tostowy, dziś czas na chleb pszenny. Znacznie szybszy w przygotowaniu, puszysty, z mocno chrupiąca skórką. Mniam do kwadratu ;-)
Składniki:
560 g mąki pszennej (dałem typ 500)
płaska łyżka soli
300 ml ciepłej wody
20 ml oleju rzepakowego
5 g drożdży instant
olej do zwilżenia folii i keksówki
Wymieszać w misce mąkę z solą. W drugim naczyniu wymieszać wodę, olej i drożdże, wlać do miski z mąka i zarobić ciasto. Wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut. Ciasto będzie sprężyste i jednolite, naprawdę nie trzeba zbytnio podsypywać mąką.
Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę (ja stawiam na kaloryferze).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce. Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą (naoliwioną, aby nie przywarła do ciasta). Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości (co szybciej).
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto naciąć wzdłuż na całej długości i umieścić formę w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Jeśli bochenek będzie się zbytnio rumienił, przykryć go papierem do pieczenia. Gdy chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Fabulous Baker Brothers
Miłośników domowych wypieków zapraszam na:
Pszenny chleb tostowy
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/chleb-pszenny-na-drozdzach.html