ßßß Cookit - przepis na Krokiety ziemniaczane - Erdäpfelkroketten

Krokiety ziemniaczane - Erdäpfelkroketten

nazwa

Wykonanie

Doskonały dodatek do mięs z sosem i duszonych warzyw, dość często podawany w kuchniach niemieckiej i austriackiej. Smakuje również jako przystawka z sosem Remoulade lub pikantną salsą. Masę ziemniaczaną można wzbogacić drobno startym parmezanem.
Składniki (16-18 krokietów):
500 g obranych ziemniaków
90 g mąki krupczatki
90 g mąki pszennej
20 g kaszy manny
2 żółtka
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
bułka tarta do panierowania (drobna)
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować i wystudzić (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto.
Uformować z ciasta krokiety i panierować je w drobnej bułce tartej. Smażyć na oleju, aż z każdej strony będą złote.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/krokiety-ziemniaczane-erdapfelkroketten.html