Wykonanie
Małe co nieco na śniadanie, obiad czy kolację. A może na imprezę. Właściwie przeznaczenie dowolne, ale na pewno pozostawi po sobie doskonałe wrażenie. Taka fuzja Meksyku ze "zdrowotnością" w postaci
wędzonego mięska przepysznej
ryby.Trewal to moje niedawne odkrycie, a właściwie powrót do odkrycia sprzed kilku lat. Po raz pierwszy nabyłem go w porcie w Kołobrzegu i już wtedy mi zasmakował, ale w natłoku spożytych tam ryb jakoś umknął. Pewnie przysłonił go w mojej pamięci grillowany, świeżutki
dorsz :-)Teraz, zauważony w moim
mieście, wyparł dotychczasowe wędzone typy -
karmazyna czy
sieję.
Składniki (1 porcja):1 tortilla3 łyżki obranego trewala (lub innej
wędzonej ryby)2 łyżki
sera zółtego, grubo startego2 listki
sałaty lodowej1
pomidor suszony w
oliwie, pokrojony drobno3 plasterki
pomidora4 plasterki
ogórka1 łyżka
szczypiorku, posiekanego1 łyżka
oliwy - do smażeniadodatki opcjonalne:
jogurt naturalny, papryczka Jalapeño,
papryka wędzonaRozgrzać patelnię wysmarowaną
oliwą. Na połowę "naleśnika" nałożyć wszystkie składniki i przykryć drugą połową. Smażyć chwilkę z obu stron na patelni, aż placek podeschnie i się zrumieni. Po usmażeniu pokroić na ćwiartki. Zjadać na ciepło lub zimno, samiuteńkie lub z dodatkiem kleksa
jogurtu, papryczki lub wędzonej
papryki.Smacznego :-)