ßßß Cookit - przepis na Quesadillas z wędzoną rybą

Quesadillas z wędzoną rybą

nazwa

Wykonanie

Małe co nieco na śniadanie, obiad czy kolację. A może na imprezę. Właściwie przeznaczenie dowolne, ale na pewno pozostawi po sobie doskonałe wrażenie. Taka fuzja Meksyku ze "zdrowotnością" w postaci wędzonego mięska przepysznej ryby.
Trewal to moje niedawne odkrycie, a właściwie powrót do odkrycia sprzed kilku lat. Po raz pierwszy nabyłem go w porcie w Kołobrzegu i już wtedy mi zasmakował, ale w natłoku spożytych tam ryb jakoś umknął. Pewnie przysłonił go w mojej pamięci grillowany, świeżutki dorsz :-)
Teraz, zauważony w moim mieście, wyparł dotychczasowe wędzone typy - karmazyna czy sieję.
Składniki (1 porcja):
1 tortilla
3 łyżki obranego trewala (lub innej wędzonej ryby)
2 łyżki sera zółtego, grubo startego
2 listki sałaty lodowej
1 pomidor suszony w oliwie, pokrojony drobno
3 plasterki pomidora
4 plasterki ogórka
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 łyżka oliwy - do smażenia
dodatki opcjonalne: jogurt naturalny, papryczka Jalapeño, papryka wędzona
Rozgrzać patelnię wysmarowaną oliwą. Na połowę "naleśnika" nałożyć wszystkie składniki i przykryć drugą połową. Smażyć chwilkę z obu stron na patelni, aż placek podeschnie i się zrumieni. Po usmażeniu pokroić na ćwiartki. Zjadać na ciepło lub zimno, samiuteńkie lub z dodatkiem kleksa jogurtu, papryczki lub wędzonej papryki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/quesadillas-z-wedzona-ryba.html