ßßß
Składniki:200 g masła, plus dodatkowo odrobina do wysmarowania blaszki175 g białego cukru175 g brązowego cukru4 duże jajka100 g mąki pszennej50 g kakao150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)100 g białej czekolady100 g orzechów włoskich lub pecan (może być ich mix)70 g suszonej żurawiny
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wysmarować blaszkę o wymiarach 17x33cm (lub 20x30cm) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby jego końce wystawały lekko nad blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć z niej ciasto).2. Masło stopić w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z ognia i dodać stopniowo cały cukier, ciągle mieszając, aż składniki się dobrze połączą.3. W dużej misce ubić mikserem całe jajka, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodawać stopniowo masło z cukrem, ciągle mieszając. Utrzeć na jednolitą, gładką masę. Następnie przesiać przez sitko na górę masy mąkę i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na 10 minut.4. Pociąć czekoladę w 1,5 cm kwadraty, a orzechy na połówki. Razem z żurawiną wszystko wmieszać w kakaową masę wyjętą z lodówki. Przełożyć ciasto do blaszki, równomiernie rozprowadzając za pomocą szpatułki.Piec przez 25-30 minut na środkowej półce. Ciasto powinno mieć z góry chrupiącą skórkę, ale w środku nie powinno być "przepieczone". Aby sprawdzić czy brownie jest gotowe, najlepiej jest je wyciągnąć po 25 minutach i potrząsnąć blaszką. Jeśli środek będzie latał jak galareta to znaczy, że ciasto wymaga dopieczenia.5. Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto zostawić do wystygnięcia na 10 minut, Następnie delikatnie wyciągnąć je z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Ciasto pokroić na kwadraty i serwować według upodobania: ze szklankę mleka, lodami lub bitą śmietaną.Smacznego :-)