Wykonanie
Poniedziałkiem zaczynamy nowy tydzień. Myślę, że po świątecznej wzmożonej konsumpcji dobrze zjeść coś delikatniejszego. Oczywiście delikatne nie oznacza, że cały dzień będziecie głodni. Nic z tych rzeczy, będzie sycąco i zdrowo. Zapraszam na
sałatkę w greckim stylu z najprawdziwszą
fetą,
oliwkami i podprażonymi ziarnami.
Składniki:80 g
makaronu farfalle (waga suchego)80 g
oliwek, czarnych100 g
sera feta½
papryki żółtej½
papryki czerwonej2 łyżki
kaparów2 łyżki pokrojonego
szczypiorku2 łyżki
nasion słonecznika, łuskanegoDressing: 4 łyżki
oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
soku z cytryny, 1 łyżeczka
octu winnego, skórka otarta z 1
cytryny, 1 mały ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczypta
kminu rzymskiego (mielonego), 1 łyżeczka
suszonego oregano,1. Ugotować
makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i opłukać pod zimną
wodą. Wrzucić do miski.2. Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor
nasiona słonecznika.3.
Fetę i
papryki pokroić w kostkę. Dodać do miski z
makaronem wraz z
oliwkami,
kaparami,
szczypiorkiem i
słonecznikiem.4. Przygotować dressing dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wymieszać dressing z wszystkimi składnikami sałatki.Smacznego :-)