ßßß Cookit - przepis na Cytrynówka z miodem a la Maleńczuk - sprawdzony przepis

Cytrynówka z miodem a la Maleńczuk - sprawdzony przepis

nazwa

Wykonanie

Lubicie cytrynówkę i Maleńczuka ? To mamy coś wspólnego. Jeśli jednak nie macie pieniędzy na kokainę, żeby "zjechać po białej łące" jak śpiewa Maleńczuk w piosence "Uważaj na niego", proponuję alternatywę :). Przepyszną cytrynówkę na miodzie z ziołami (lub bez jeśli nie lubicie).
A więc do dzieła, oto przepis na nalewkę cytrynową, którą ostatnio wymyśliłem i przetestowałem.
Składniki:
- 300ml spirytusu (nie z Czech ;))
- 250ml (szklanka) wódki
- 8 średnich lub dużych cytryn
- 3 pomarańcze (jeśli nie macie dodajcie jeszcze 4 cytryny)
- słoik miodu płynnego 650ml (nie kupujcie tych w części skrystalizowanych, bo zostawiają osady i się nie rozpuszczają w całości. Powinien być lejący np. lipowy lub wielokwiatowy)
Do części przyprawowo-ziołowej (opcjonalna):
- 100ml wódki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 6 goździków
- sitko i cienka gaza, ale na tyle gęsta, żeby zatrzymał się na niej cynamon
Jeśli chodzi o alkohol do cytrynówki sugeruję kupić po prostu połówkę spirytusu i wódki, na pewno się nie zmarnuje, a w razie czego będziecie mieli "rozcieńczalnik" lub "wzmacniacz", jeśli trzeba będzie.
Co robimy ?
1. Aby cytryny i pomarańcze dały więcej soku turlamy nimi przyciskając mocno z góry ręką po drewnianej desce do krojenia (sposób Pascala Brodnickiego).
2. Kroimy na pół i wyciskamy sok do jakiegoś pojemnika.
3. Przecedzamy cały sok przez sitko kuchenne, tak żeby zatrzymały się wszystkie większe farfocle z cytryn i pomarańczy oraz pestki (to naprawdę jest zbędne) oraz przelewamy do docelowego słoika, który później zakręcimy. Ja to robię w dużym słoiku 4,2 L z Carrefoura.
4. Dolewamy do całości miód oraz spirytus.
5. Przepłukujemy słoik po miodzie 250ml wódki i dolewamy do całości.
6. Do małego słoiczka wlewamy 100ml wódki oraz dodajemy przyprawy. Trzymamy je z 2 dni.
7. Przecedzamy wywar z przyprawami przez gazę tak, żeby odseparować cynamon i resztę ziół, a otrzymaną ciecz dolewamy do całości.
8. Całość trzymamy jeszcze 5-7 dni mieszając słoikiem raz na dzień, żeby się miód rozpuścił. Po tym czasie cytrynówka powinna się bardzo fajnie przegryźć.
Nie martwcie się tym, że ciesz będzie się rozwarstwiać, to normalne. Przed spożyciem trzeba zamieszać.
Nalewka cytrynowa będzie miała ok 1300ml czyli zmieści się w dwóch butelkach 0,7L i moc ok. 30%.
Jeśli będzie za delikatna w smaku dolejcie więcej spirytusu i dajcie nalewce kilka dni na przegryzienie.
Analogicznie - wolicie słodszą - więcej miodu/cukru, zbyt intensywny smak - więcej wódki.
Pijemy za zdrowie niepijących ;)
--
Źródło zdjęcia: http://bi.gazeta.pl/im/1/10177/z10177111X,Maciej-Malenczuk--Yugopolis2.jpg
Źródło:http://www.bajceps.pl/2013/02/cytrynowka-z-miodem-ala-malenczuk.html