Faszerowana cukinia to taki cukiniowy klasyk. Oczywiście cukinię można faszerować na wiele pysznych, wegetariańskich sposobów, niemniej jednak, chociaż raz w roku, w koperkowej kuchni musie się pojawić Cukinia faszerowana mielonym mięsemSkładniki:4 nieduże cukinie400g mielonego mięsa z udźca indykaPuszka krojonych pomidorów4 ząbki czosnku3 łyżki oliwy100g tartego żółtego seraSólPieprz250g mozzarelliWykonanie:Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z każdej z nich.Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.