ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mielonym mięsem

Cukinia faszerowana mielonym mięsem

nazwa

Wykonanie

Faszerowana cukinia to taki cukiniowy klasyk. Oczywiście cukinię można faszerować na wiele pysznych, wegetariańskich sposobów, niemniej jednak, chociaż raz w roku, w koperkowej kuchni musie się pojawić Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Składniki:
4 nieduże cukinie
400g mielonego mięsa z udźca indyka
Puszka krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100g tartego żółtego sera
Sól
Pieprz
250g mozzarelli
Wykonanie:
Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z każdej z nich.
Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/07/cukinia-faszerowana-mielonym-miesem.html