Wykonanie
Pancakes pełne pysznego musu z pieczonej dyni są idealne na leniwe śniadanie, może nawet podane do łóżka…
Dynia nadaje racuszkom fajnego
pomarańczowego koloru, ale w smaku jest mało wyczuwalna. Pankejki z
dynią świetnie smakują same, ale można polać je
jogurtem, albo
syropem klonowym. Podsumowując-
Dyniowe placuszki to bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni.
Składniki:250g musu z pieczonej dyniOk. 1 i ½ szklanki
mąki½ szklanki
cukru½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soliSzklanka
mleka1 i ½ łyżki
masłaJajkoWykonanie:W misce mieszamy
dynię z
mlekiem,
jajkiem i roztopionym
masłem, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia,
sól i ciągle mieszając dosypujemy
mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta (ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe).Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki, aż ładnie zarumienią się z obu stron.