Wykonanie
Racuchy można zrobić na drożdżach, albo z
proszkiem do pieczenia. Ja robię i tak i tak, ale dziś akurat zrobiłam tę drugą wersję. Do tego
jabłka z
cynamonem i mamy klasykę gatunku, w nieco zdrowszej odsłonie, bo z
mąki pełnoziarnistej. Raz dwa trzy i przepyszne,
śniadaniowe Pełnoziarniste racuchy z
jabłkami gotowe.Składniki:Szklanka
mąki pszennejSzklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej½ szklanki
mleka2/3 szklanki
maślankiJajko2 łyżki drobnego
cukru trzcinowegoŁyżeczka
cynamonuŁyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soli2 średniej wielkości
jabłkaOlej do smażeniaGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Jajko z
cukrem ubijamy mikserem, dodajemy
mleko z
maślanką i mieszamy. Dodajemy obie
mąki, szczyptę
soli,
cynamon i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieść konsystencję gęstej
śmietany, jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej
mleka. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki
jabłka.Na patelni z rozgrzanym
olejem smażymy placki, aż zarumienią się z obu stron. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym.