ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Zrobienie idealnie kruchych ciasteczek to nie lada sztuka. Te, które upiekłyśmy z Małą „I” z okazji walentynek bardzo przyjemnie rozpuszczają się ustach. A podane do ciepłej, aromatycznej herbaty smakują dokładnie tak jak powinny smakować kruche ciasteczka. Przepis znaleziony tu, troszkę zmieniłam i razem z Małą „I” zabrałyśmy się do roboty. Pobawiłyśmy się trochę z kształtami i odciskaniem wzorów, w kuchni przyjemnie pachniało wanilią, kilka ciastek zniknęło w nieznanych okolicznościach, tuż po opuszczeniu piekarnika. Ledwo uratowałam kilka sztuk do zrobienia zdjęć, więc chyba jednak Kruche ciasteczka były idealne ;-)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jak powstanie kruszonka, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i wbijamy jajko. Całość mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odrywamy mniej więcej 1/3 ciasta i dodajemy do niej kakao- wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miało w miarę jednolity kolor. Oba kawałki ciasta odkładamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. ½ cm, powinno ładnie dać się wałkować bez podsypywania mąką, jeżeli jednak przykleja się do blatu lub do wałka, to oczywiście możemy podsypać odrobinę mąki. Wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek do wykrawania ciastek. Najfajniej wyglądają ciastka, w których łączymy jasne i ciemne ciasto. Można np. wyciąć duże serce z jasnego ciasta, wyciąć w środku mniejszą foremką małe serce i na jego miejscu umieścić serce wycięte tą samą foremką, ale z ciemnego ciasta. Oczywiście zamiast serca można wyciąć dowolny kształt (np. literki). Trzeba tylko pamiętać, żeby i jasne i ciemne ciasto było rozwałkowane na tę samą grubość.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut- czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek!
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka.html