ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

nazwa

Wykonanie

Krem z marchwi podsmażonej na odrobinie masła, tym razem dodałam do niej imbir. Wyszła pyszna, gęsta, kremowa zupa marchewkowa pachnąca imbirem. Genialnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Kremowa Zupa marchewkowa z imbirem najlepiej smakuje po powrocie ze spaceru.
Składniki:
600g marchewki
Cebula
2 łyżki masła
2 ziemniaki
¾ l bulionu warzywnego
2 łyżki startego imbiru (świeżego)
Sól i pieprz do smaku
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem, dodajemy imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać ciut więcej bulionu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/11/zupa-marchewkowa-z-imbirem.html