Wykonanie
Podobno „Środa to mała sobota!” To hasło ma pokazać, że nawet w środku tygodnia, kiedy zazwyczaj mamy mniej czasu niż w weekend, można zjeść ciekawe i zdrowe śniadanie.Ważne, żeby użyć świeżych, zdrowych składników i połączyć je robiąc pyszne i mało skomplikowane śniadanie. Takie właśnie są
Jajka zapiekane w toście, do których idealnie pasuje szklanka
soku pomarańczowego.
Składniki na jedną porcję:1 kromka
pełnoziarnistego chleba tostowegoOdrobina
masła1 łyżeczka tartego
żółtego sera½ plasterka dobrej
szynki1
jajkoSól i
pieprzSzczypiorekPomidorki koktajlowe1 szklanka 100%
soku pomarańczowego z miąższem TymbarkWykonanie:Kromkę
chleba tostowego smarujemy
masłem i
masłem do dołu wkładamy do zagłębienia w formie do pieczenia muffinek. W ten sposób powstanie taka chlebowa babeczka (
chleb musi być świeży, bo wtedy jest najbardziej „elastyczny”), a dzięki warstwie
masła bez problemy wyjmiemy ją po upieczeniu. W tak przygotowanej miseczce układamy
szynkę pokrojoną na paseczki, na dno wsypujemy
żółty ser i wbijamy
jajko. Posypujemy odrobiną
soli i
pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni (grzanie góra i dół). Pieczemy do momentu aż
białko będzie ścięte z wierzchu (u mnie wystarczyło 7 minut).Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy miseczkę
chlebową z
jajkiem na talerz, posypujemy posiekanym
szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi na ćwiartki
pomidorkami koktajlowymi i szklanką
soku pomarańczowego.