ßßß
Nowy rok witam bardzo czekoladowo i aromatycznie. Pozornie to tylko czekoladowe ciasto, jednak bardzo je polecam, zwłaszcza miłośnikom brownies. To jest kremowe dzięki dużej zawartości śmietany, nie za słodkie, bo użyłam samej gorzkiej czekolady, no i oczywiście bardzo aromatyczne. Spód ma smak pomarańczowy, gdyż znajduje się w nim zarówno sok z pomarańczy jak i skórka. Natomiast smak masy jest wzmocniony likierem z gorzkich pomarańczowych skórek - czyli Cointreau. Bardzo polecam to połączenie pomarańczy i czekolady, jest bardzo wytrawne i pyszne, zwłaszcza po oprószeniu wierzchu dobrej jakości kakao.(forma o średnicy 24cm)Spód:160g ciastek czekoladowych lub kakaowych (ja użyłam kruchych "Solidarności")skórka starta z połowy pomarańczy2 łyżki masła2 łyżki soku z pomarańczyMasa:125g masła100g cukru250g gorzkiej czekolady3,5 łyżki mąki kukurydzianej5 łyżek likieru Cointreau60ml mleka250ml śmietanki 36%4 jajkakakao (do posypania)
Ciastka rozkruszyć, wymieszać ze skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i stopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i docisnąć do dna (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki na 30 minut.Rozpuscić masło w rondelku na małym ogniu. Dodać cukier, czekoladę, mąkę kukurydzianą i likier. Dodać mleko, śmietankę i żółtka. Mieszać cały czas przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladową masę.Masę wylać na ciastkowy spód w tortownicy. Piec 50 minut w 190 stopniach. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego!