Wykonanie
Dziś
jadłam crumble na drugie śniadanie. To łatwy sposób na nasycenie się w szybkim czasie. Kruszonkę robi się błyskawicznie, a do
owoców dodaje się tylko kilka przypraw. Jedynie trzeba poczekać około pół godziny, aż się upiecze. Jednak widok bąblujących
owoców w piekarniku i zapach rozchodzący się po domu (co prawda mrożonych
jagód, ale zawsze) wynagradza chwile oczekiwania. Latem dodałabym do tej wersji crumble gałkę
lodów cynamonowych, a dziś zjadłam bez żadnych dodatków. Dla tych, którzy chcieliby dodać coś polecam
bitą śmietanę, a bardziej prozdrowotnie
jogurt naturalny.(składniki na 2 kokilki o średnicy 12cm - tak przy okazji kupiłam je w Duce na mega wyprzedaży, jedna sztuka kosztowała około 6zł, a przed przeceną ponad 20zł :))Kruszonka:3 czubate łyżki
mąki3 łyżeczki
brązowego cukru4 łyżeczki
masła70g posiekanych
orzechów włoskichWypełnienie:300g
jagód (użyłam mrożonych)3 łyżki
brązowego cukruszczypta mielonej
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
cynamonumała szczypta
soliSkładniki na kruszonkę połączyć ze sobą i ucierać palcami aż do uzyskania konsystencji grubego mokrego piasku z grudkami. Włożyć do lodówki.
Jagody rozmrozić (choć niektórzy pomijają ten krok), odcedzić i wymieszać z
cukrem, gałką,
cynamonem i
solą.Kokilki natłuścić
masłem, włożyć
owoce i przykryć je kruszonką. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.Smacznego!