ßßß
Składniki:400 ml śmietanki 30%10 bez10 dużych truskawek2 łyżeczki cukru pudruBezy gotowe są bardzo słodkie, dlatego śmietanki nie należy już słodzić. Ja jednak piekłam bezy i dlatego dodałam podczas ubijania 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:Truskawki pokroić na kawałki i zasypać cukrem, żeby puściły trochę soku (można troszkę pognieść widelcem). Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna). Połamać na kawałki bezy i wymieszać ze śmietaną. Dodać truskawki wszystko połączyć i od razu podawać.Jeżeli chcecie upiec bezy to mój przepis jest następujący:2 białka110g cukru pudruszczypta soliBiałka ubić na sztywno, dodać sól i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Uformować bezy( łyżką bądź szprycą) i suszyć w temp. 100C ok. Najlepiej wyjąć i skosztować, czy są już odpowiednie.