Wykonanie
Takie
ciasteczka to świetny pomysł na przemycenie naprawdę zdrowych i pożywnych składników do diety naszych pociech. Co prawdaprzepis podaje, że głównym składnikiem jest
musli, ale ja piekę zazwyczajpół na pół z
płatkami owsianymi.
Ciasteczka są pachnące, kruche, a za sprawą
płatków owsianych bardzo sycące.Świetne na podjadanie
między posiłkami, koniecznie ze szklanką
mleka ;)
Składniki:330g
Musli lub 160 g
Musli i 170g
płatków owsianych4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
miodu1/2 łyzeczki
sody oczyszczonej1/2 opakowania
cukru waniliowegoszczypta
soli2 czubate łyżki
maki pszennej220g bardzo miękkiego
masła1 duże
jajko, lekko ubite50g wiórków z
gorzkiej czekoladyWykonanie:Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i posmaruj
masłem dwie blachy, albo wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj
płatki i
Musli,
cukry,
sól,
sodę i
makę. Zrób wgłębienie pośrodku i umieść w nim
masło,
jajko i
miód. Całość wyrabiaj na jednolitą masę, dodaj wiórki
czekoladowe i znów dobrze wymieszaj.Bezpośrednio na blachy nakładaj porcje ciasta w odległości ok. 5cm od siebie. Piecz na jasnobrązowy kolor przez 8-10 minut. Odstaw blachy na 5 minut do przestudzenia i przenieś
ciasteczka na kratkę, aby ochłodzić je całkowicie.
Porada:Piękne wiórki
czekoladowe wychodzą na tarce jarzynowej, na stronie do plasterków, bądź strugane obieraczką do warzyw :)