ßßß Cookit - przepis na Lekki tort z malinami

Lekki tort z malinami

nazwa

Wykonanie

Tort urodzinowy mojej córki jest dla mnie zawsze dużym wyzwaniem,
głównie dlatego, że nie jest ona specjalną wielbicielką słodkości.
Ale urodziny to urodziny i tort musi być ;)
Żeby nie było za słodko, wybrałam czekoladowy biszkopt lekko nasączony kawą,
masę z bitej śmietany i mascarpone oraz, dla przełamania smaku, maliny.
Całość zwieńczyła odrobina kakao.
Córce bardzo smakowało. Mam nadzieję, że i Wam będzie :)
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
5 czubatych łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń czekoladowy bez cukru
masa :
700 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
ok. 600 g malin
Wykonanie:
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, wbijać po jednym żółtku. Na koniec przesiać pozostałe składniki i wymieszać ( można mikserem na najniższych obrotach ).
Masę przelać do tortownicy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt dobrze wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Przyrządzić szklankę naparu z kawy (może być z herbaty ). Nasączyć wszystkie części biszkoptu.
Przygotować masę.
Śmietanę ( schłodzoną ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone ( schłodzonym ). Dobrze wymieszać.
Z przygotowanej masy odłożyć 2 kopiaste łyżki. Pozostałą podzielić na 4 części.
Jedną częścią posmarować pierwszy blat. Na niej ściśle ułożyć maliny. Na maliny wyłożyć drugą część kremu. Rozsmarować i przykryć drugim blatem.
Wyłożyć masę, maliny i znów masę. Przykryć trzecim blatem. Wierzch pokryć odłożonym wcześniej kremem. Oprószyć kakaem. Udekorować według uznania.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/09/Lekki-tort-z-malinami.html