Wykonanie
Dziś przepis na bardzo "konkretne" danie - pieczone
żeberka.Do upieczenia
mięsa wykorzystałam Coca-Colę.To dość znana metoda pieczenia wykorzystywana m.in. przez Nigellę Lawson.Kochają ja także Amerykanie i stosują do przygotowania słynnych skrzydełek.Ja piekłam w coli pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Przepis jest bardzo prosty, a
mięso kruche, mięciutkie z leciutką nutą karmelu.
Składniki:1,2 kg ładnych
żeberekok. 2 szklanki Coca-Colimarynata:1-2 łyżki
soli3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrejSposób przygotowania:
Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć
solą.
Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować
mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki
mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało
mięso do 3/4 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by
mięso pięknie się zrumieniło.Smacznego :)