Wykonanie
Dziś proponuję szybkie ciasto dla wielbicieli batonów "Lion".Na herbatnikach, nie wymaga pieczenia, a przygotowanie go nie powinno przysporzyć nikomu kłopotu.Jest to jednak deser dla tych, którzy przepadają za bardzo słodkimi ciastami...
Składniki: (blacha 30x19 cm)duże opakowanie
herbatnikówduża puszka masy kajmakowej (510 g)3 batony Lion750 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru650 g
śmietanki kremówki ( 30 % )2 usztywniacze do
śmietanygorzka czekolada do posypania
Sposób wykonania:Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę
herbatników.Na
ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.Ułożyć drugą warstwę
herbatników.150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Połączyć z
serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na
ciastka.Na
masie ułożyć trzecią warstwę
herbatników.Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do
śmietany.Masę wyłożyć na
herbatniki.Całość posypać startą
czekoladą, bądź startym batonem Lion.Schłodzić w lodówce kilka godzin.Smacznego :)