Wykonanie
Pasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej
nabiału, który bywa różnej jakości.
Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną
fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku
oleju.
Składniki:- 1 szklanka
fasoli adzuki- kilka
pomidorów suszonych w zalewie- 3 łyżki
oleju z
pomidorów suszonych- garść czarnych
oliwek- 1 ząbek
czosnku (lub 1 łyżka
czosnku granulowanego*) - opcjonalnie-
sól,
pieprz do smaku- 1 łyżka mieszanki
ziół ( u mnie
zioła włoskie)- 1 łyżeczka
papryki słodkiej, kilka szczypt
chili cayenneFasolę najpierw namocz przez kilka godzin, następnie ugotuj zgodnie z opakowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera/blendera i utrzyj na gładką masę.