Wykonanie
Początkowo to danie miało trochę inaczej wyglądać, jakoś bardziej wykwintnie. W lipcowym numerze Werandy znalazłam przepisy na dania na bazie
zielonego groszku,
bobu i
fasolki szparagowej. Tak bardzo chciałam coś z nich wybrać, a wybór padł na… pieczone
ziemniaki z puree z
groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość
groszku,
ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa
razy więcej czasu) zrezygnowałam z
planu idealnego. Pokrojone
ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z
olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air.Puree (dla 2 osób):- 2 szklanki
zielonego groszku- 2 łyżki
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
cukruWszystkie składniki zblendować, nie musi być idealnie kremowo :)Smażone
ziemniaki (dla 2 osób):- 5 dużych
ziemniaków-
olej-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia,
czosnek granulowany,
rozmaryn,
chili cayenneObrane lub oskrobane
ziemniaki gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente. Opłukać, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić
ziemniaki, posypać
przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły.Przepis brał udział w akcji
Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia