ßßß
Śniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio…Przygotowanie tej pychotki nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)
Dla dwóch osób potrzebujemy:.- 250 g serka ricotta lub innego słodkiego serka- ½ łyżeczki cynamonu- 8 migdałow pokrojonych w grubsze płatki- 1 łyżkę prażonych ziaren sezamu- 1 łyżkę miodu- 2 łyżki jasnego jogurtu( u mnie waniliowy)- 8 sucharkówSerek ricotta ukręcamy łyżką na krem, stopniowo dodajemy jogurt i sprawdzamy, czy serek jest już wystarczająco kremowy. Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy kremową konsystencję.Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy.Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym cynamonem i sezamem. Całość obficie polewamy miodem.Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie znaczną porcję na sucharek.

smacznego))