Wykonanie
Często najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak jak proste dania, które pamiętamy z rodzinnego domu. Proponuję odświeżyć wspomnienia i upiec coś tradycyjnego- szarlotkę)Nie od dziś wiadomo, że szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. Do tego wcale nie jest trudna do wykonania. Mnie wena twórcza, czytaj pypeć J powiodła w kierunku szarlotki na pysznie kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi
jabłkami. Zapraszam na szarlotkę tatrzańską)p.s do upieczenia tej pysznej szarlotki zainspirowalo mnie zdjecie Asi .
Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej150 g
mąki krupczatki( u mnie semolina)220 g zimnego masła/
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru1
żółtko1
jajkocukier z prawdziwą
waniliąSkładniki na nadzienie
jabłkowe:2 kg
jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta)sok z 1 niedużej
cytryny1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki
cukrubułka tarta do podsypaniaDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie
jabłkowe.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy
sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane
jabłka posypujemy
cukrem i
cynamonem.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami
bułki tartej. Wykładamy poszatkowane
jabłka i wyrównujemy.Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.Najlepiej samakuje jeszcze ciapła J