ßßß Cookit - przepis na Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

nazwa

Wykonanie

Często najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak jak proste dania, które pamiętamy z rodzinnego domu. Proponuję odświeżyć wspomnienia i upiec coś tradycyjnego- szarlotkę)
Nie od dziś wiadomo, że szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. Do tego wcale nie jest trudna do wykonania. Mnie wena twórcza, czytaj pypeć J powiodła w kierunku szarlotki na pysznie kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi jabłkami. Zapraszam na szarlotkę tatrzańską)
p.s do upieczenia tej pysznej szarlotki zainspirowalo mnie zdjecie Asi .
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
220 g zimnego masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
cukier z prawdziwą wanilią
Składniki na nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta)
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
bułka tarta do podsypania
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).
Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy.
Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Najlepiej samakuje jeszcze ciapła J
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/03/szarlotka-tatrzanska.html