Wykonanie
Tą smaczną surówkę robiłam już wielokrotnie. Po raz pierwszy podałam ją do obiadu gdzieś przed rokiem . Nie miałam wówczas ochoty wychodzić z domu i postanowiłam sporządzić jakąś surówkę z tego co mi leżało w warzywniku lodówki. Nie po raz pierwszy przekonałam się wtedy, że taka sytuacja mobilizuje do intensywnego myślenia, jak to wykombinować, aby mnie rodzina nie pogoniła z kuchni za takie
dziwne smaki ;/Ku mojemu zdziwieniu finał tego mojego surówkowego eksperymentu okazał się całkiem, całkiem niezły :)) Sama byłam zaskoczona smakiem tej surówki.Nie podejrzewałam, że będzie aż tak dobra!.I co najważniejsze rodzinka była jednomyślna w tej kwestii... ma już wejść jej receptura na stałe w nasz obiadowy jadłospis.Tak więc wystawiam ją dzisiaj w swoje kuchenne okno.Może wypłynie na szersze
wody i będzie cieszyć podniebienia wielu smakoszom surówek :))
Składniki :30 dag
pora20 dag
kapusty białej1
jabłko (ok. 15 dag)3 połówki
brzoskwiń z puszki ( ok. 20 dag)2 łyżki
majonezu5 łyżek
syropu z
brzoskwiń2 szczypty
cukrusól,
pieprz do smakuWykonanie :
Por kroimy w drobniutkie półtalarki (celowo wykorzystuję trochę zielonej części aby surówce nadać ładniejszy wygląd ).
Kapustę i obrane
jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Brzoskwinie kroimy w małe, cienkie plasterki. Całość mieszamy.
Majonez ucieramy z
syropem brzoskwiniowym i dajemy do surówki.Dajemy do smaku 2 szczypty
cukru,
sól i
pieprz.Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz. przed podaniem. Podaję ją do drobiu, pulpetów,
sosów i kotletów
mięsnych. W zasadzie jest wszechstronna.