ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA POROWA Z BRZOSKWINIAMI

SURÓWKA POROWA Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Tą smaczną surówkę robiłam już wielokrotnie. Po raz pierwszy podałam ją do obiadu gdzieś przed rokiem . Nie miałam wówczas ochoty wychodzić z domu i postanowiłam sporządzić jakąś surówkę z tego co mi leżało w warzywniku lodówki. Nie po raz pierwszy przekonałam się wtedy, że taka sytuacja mobilizuje do intensywnego myślenia, jak to wykombinować, aby mnie rodzina nie pogoniła z kuchni za takie dziwne smaki ;/
Ku mojemu zdziwieniu finał tego mojego surówkowego eksperymentu okazał się całkiem, całkiem niezły :)) Sama byłam zaskoczona smakiem tej surówki.
Nie podejrzewałam, że będzie aż tak dobra!.
I co najważniejsze rodzinka była jednomyślna w tej kwestii... ma już wejść jej receptura na stałe w nasz obiadowy jadłospis.
Tak więc wystawiam ją dzisiaj w swoje kuchenne okno.
Może wypłynie na szersze wody i będzie cieszyć podniebienia wielu smakoszom surówek :))
Składniki :
30 dag pora
20 dag kapusty białej
1 jabłko (ok. 15 dag)
3 połówki brzoskwiń z puszki ( ok. 20 dag)
2 łyżki majonezu
5 łyżek syropu z brzoskwiń
2 szczypty cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Por kroimy w drobniutkie półtalarki (celowo wykorzystuję trochę zielonej części aby surówce nadać ładniejszy wygląd ). Kapustę i obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie kroimy w małe, cienkie plasterki. Całość mieszamy.
Majonez ucieramy z syropem brzoskwiniowym i dajemy do surówki.
Dajemy do smaku 2 szczypty cukru, sól i pieprz.
Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz. przed podaniem. Podaję ją do drobiu, pulpetów, sosów i kotletów mięsnych. W zasadzie jest wszechstronna.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/SUROWKA-POROWA-Z-BRZOSKWINIAMI.html