Wykonanie
Robię je wówczas gdy nieopatrznie nazbiera się w domu trochę czerstwych
bułeka w lodówce znajdę kawałek
żółtego sera.Lubię ten przepis, bo robię sobie przy okazji porządek i w chlebaku i w lodówce. Zapiekanki są dosyć kaloryczne, co widać po poniżej zamieszczonych składnikach. Jednak warto je od czasu do czasu zrobić bo są apetyczne i szybko znikają z talerza.
Składniki :3
bułki kajzerki25 dag
żółtego sera2
jajkamała
cebulkapapryka ostra w proszku
olej do smażeniaWykonanie :
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka do ubitej piany i dokładnie mieszamy. Porcjami dodajemy
ser mieszając łyżką. Powinna powstać gęsta papka. Jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy
sera. Papkę
serową rozprowadzamy na połówkach
kajzerek. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy warstwę
serową na złoty kolor. Następnie odwracamy zapiekanki i jeszcze króciutko podsmażamy. Przenosimy na talerz i posypujemy drobno pokrojoną
cebulką oraz
papryką.a tak wyglądały przed wylądowaniem na patelni: