ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU

ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki w wykonaniu sposób na pyszne śledzie. Można je kupić w sklepie, ale takie domowe są najsmaczniejsze! Przepis generalnie znany od dawna i można znaleźć go na wielu stronach internetowych.
Moje śledziki zawierają dodatek bardzo ostrego w smaku sosu paprykowego tabasco. Moim skromnym zdaniem ten dodatek bardzo korzystnie wpływa na smak tej śledziowej wariacji. Dodanie niewielkiej ilości sosu poprawia smak, ale śledzie nie są ostre. Można oczywiście i na ostro podać w zależności od upodobań. Warto spróbować!
Śledzie po sułtańsku gościły ostatnio na moim stole wigilijnym i od tamtej pory robiłam je wielokrotnie. Nie możemy im się oprzeć , są po prostu pyszne!
Składniki :
500 g filetów śledziowych (matjasy)
sok z ½ - 1 cytryny
80 - 100 ml oleju
2 - 3 cebule (ok. 250g)
¾ - 1 szklanka przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 - 150 g rodzynek
¹⁄³ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco lub więcej, jeżeli lubimy na ostro (niekoniecznie)
1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie :
Matjasy płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 - 3 godziny, ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, na oleju. Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem i stale mieszając przez chwilę smażymy ( nie za długo, 2 - 3 minuty). Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 - 2 minuty). Zestawiamy z ognia. Dodajemy sól, cukier do smaku i ewentualnie sos tabasco (ja dodaję, bo lepiej nam takie smakują).
Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą. Można całość wymieszać i dopiero przełożyć do słoika, wówczas smaki lepiej przenikają się. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej smakują po dwóch dniach trzymania w lodówce.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Przychodzi baba do lekarza:
-Panie doktorze, bardzo boli mnie brzuch!
- A co pani jadła?
- Puszkę śledzi.
- Czy były świeże?
- Nie wiem, nie otwierałam!
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/03/SLEDZIE-PO-SULTANSKU.html