ßßß
Składniki :1 kg wątróbek drobiowych4 cebule (ok. 300 g)2 łyżki masła4 - 5 łyżek olejusól, pieprz do smakuWykonanie :Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszajac od czasu do czasu. Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu. Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.
Polecam również :W kuchni na wesoło :- Panie doktorze, prosze przyjechać do mojej żony!- A co jej dolega?- Nie wiem, ale jest taka słaba, że musiałem ją zanieść do kuchni, żeby mi zrobiła śniadanie!