Wykonanie
Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa. Aby
wątróbka była mięciutka należy pamiętać o podstawowej rzeczy, że można ją posolić dopiero po usmażeniu.Gdy zrobimy to wcześniej wówczas będzie twarda.Ostatnio robię ją dość często, bo jakoś tak się w niej zasmakowaliśmy. Najlepiej zjada się nam z surówką z
kiszonej kapusty i
ziemniakami.
Składniki :1 kg
wątróbek drobiowych4
cebule (ok. 300 g)2 łyżki
masła4 - 5 łyżek
olejusól,
pieprz do smakuWykonanie :
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na
maśle na dużej patelni. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy
olej i dajemy pokrojoną
wątróbkę. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszajac od czasu do czasu. Gdy odparuje już znaczna część
wody, a
wątróbka utraci surowiznę, dodajemy podsmażoną
cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu. Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się. Dodajemy do smaku
sól i
pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.
Polecam również :W kuchni na wesoło :-
Panie doktorze, prosze przyjechać do mojej żony!- A co jej dolega?- Nie wiem, ale jest taka słaba, że musiałem ją zanieść do kuchni, żeby mi zrobiła śniadanie!