Wykonanie
            Prosta, smaczna, zdrowa i ogólnie znana surówka. Najlepiej, gdy użyjemy do jej sporządzenia takiej ukiszonej własnoręcznie, wówczas mamy pewność, że jest ona zdrowa, ukiszona, a nie ukwaszona w krótkim czasie za pomocą 
octu. Istnieje multum przepisów na surówki na bazie 
kapusty kiszonej. Moim domownikom najlepiej smakuje taka najprostsza z najprostszych. Oto przepis i fotki :

Składniki :500g 
kiszonej kapusty1 mała 
cebula ( 40 - 50 g)2 średnie 
marchewki ( ok. 200 g)2 łyżki 
cukru3 - 4 łyżki 
olejusól, 
pieprz, 
cukier do smakuWykonanie :
Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy jednokrotnie w zimnej wodzie) i siekamy. Dodajemy drobniutko posiekaną nożem 
cebulkę i 
marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, 2 łyżki 
cukru i dokładnie mieszamy. Dajemy do smaku 
sól, 
pieprz i ewentualnie jeszcze trochę 
cukru. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Polewamy 
olejem, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.


Polecam również :W kuchni na wesoło :W odwiedziny do rodziny Kowalskich przybyła rodzina Nowaków.Pierwszy wspólny obiad, mały Tomek zdziwiony głośno woła:- Popatrz tatuś, wszyscy jedzą łyżkami, a mówiłeś, że będziemy musieli ich karmić !!!