Wykonanie
Prosta, smaczna, zdrowa i ogólnie znana surówka. Najlepiej, gdy użyjemy do jej sporządzenia takiej ukiszonej własnoręcznie, wówczas mamy pewność, że jest ona zdrowa, ukiszona, a nie ukwaszona w krótkim czasie za pomocą
octu. Istnieje multum przepisów na surówki na bazie
kapusty kiszonej. Moim domownikom najlepiej smakuje taka najprostsza z najprostszych. Oto przepis i fotki :
Składniki :500g
kiszonej kapusty1 mała
cebula ( 40 - 50 g)2 średnie
marchewki ( ok. 200 g)2 łyżki
cukru3 - 4 łyżki
olejusól,
pieprz,
cukier do smakuWykonanie :
Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy jednokrotnie w zimnej wodzie) i siekamy. Dodajemy drobniutko posiekaną nożem
cebulkę i
marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, 2 łyżki
cukru i dokładnie mieszamy. Dajemy do smaku
sól,
pieprz i ewentualnie jeszcze trochę
cukru. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Polewamy
olejem, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.
Polecam również :W kuchni na wesoło :W odwiedziny do rodziny Kowalskich przybyła rodzina Nowaków.Pierwszy wspólny obiad, mały Tomek zdziwiony głośno woła:- Popatrz tatuś, wszyscy jedzą łyżkami, a mówiłeś, że będziemy musieli ich karmić !!!