ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA

SZARLOTKA

nazwa

Wykonanie

Najprostsza szarlotka jaką znam. Wykonanie jej jest szybkie, choć trochę rozciągnięte w czasie, ze wzgledu na schładzanie kruchego ciasta w lodówce. Ale lubię takie etapowe robienie wypieków. Ciasta z jabłkami piekę teraz dość często ze względu na pojawiające się systematycznie pod moimi jabłoniami spady. Przerabiam również jabłka do słoików, ale to temat na inną okazję.
Przepis na szarlotkę pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe" nr 172.
Składniki ciasta kruchego :
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
250 g masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy jabłkowej :
1800g winnych jabłek
1 szklanka cukru
1 op. galaretki cytrynowej
Wykonanie ciasta kruchego :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.
Wykonanie masy jabłkowej :
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.
Wykonanie szarlotki :
Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy mase jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/SZARLOTKA.html