Wykonanie
Bardzo smaczne placuszki z nutą
pomarańczową. Polecam na szybkie śniadanie, bo ich proste wykonanie nie pochłania wiele czasu.
Składniki (na 22 szt.):4
jajka7 łyżek
mąki2
jabłka słodko-kwaśne (350g)30-40g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
cukru¹⁄³ łyżeczki
solidodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder do obsypaniaWykonanie :
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kandyzowaną
skórkę pomarańczową kroimy w drobniutką kosteczkę.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę. Dodajemy
cukier,
sól, po 1
żółtku stale ubijając.Odstawiamy mikser i mieszając łyżką dodajemy
mąkę wsiewając małymi porcjami sitkiem. Dodajemy
jabłka ze
skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smażymy na złoty kolor z obu stron.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
.