Bardzo smaczna i zdrowa surówka. Często gości na moim stole, ponieważ można ją serwować do wielu dań obiadowych.Składniki (na ok. 1 kg surówki):60 dag kapusty białej1 średnia marchew (15 dag)1 średni ogórek kiszony (15 dag)kawałek pora (7 dag)½ papryki konserwowej (10dag)3 łyżki majonezu1 płaska łyżeczka soli2 płaskie łyżki cukrusól, pieprz mielony czarny do smakuWykonanie :Kapustę, ogórek i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki, paprykę w drobną kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy cukier, sól i majonez. Całość jeszcze raz mieszamy, dajemy pieprz mielony czarny i ewentualnie sól do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz przed podaniem do stołu.