ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA KRÓLEWSKA

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.
Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że warto powracać, odświeżać dawne, zazwyczaj proste w wykonaniu przepisy na ciasta.
Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza. Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%
Składniki masy jabłkowej :
1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
¾ szklanki cukru
1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej)
Składniki masy budyniowej :
1 op. budyniu śmietankowego na ½ l mleka
½ l mleka
¾ szklanki cukru
200 g masła
ok. 75 ml soku z cytryny
ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)
dodatkowo :
100 g czekolady mlecznej
Wykonanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.
Wykonanie masy jabłkowej :
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Wykonanie masy budyniowej :
Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Na stężonej masie jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy grubą warstwą tartej czekolady. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/11/SZARLOTKA-KROLEWSKA.html