Wykonanie
Pyszne są te rogaliki! Mają chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie.Przypominają w smaku francuskie
croissanty. Podaję je z
konfiturą, nutellą lub
masełkiem smakowym np. takim klik . Najsmaczniejsze są świeżo upieczone. Można je przechowywać w chlebaku przez 1 dzień, ale przed podaniem lepiej jest podgrzać w piekarniku w temp. 175°C. Te ceregiele mnie omijają, bo to doskonałe
pieczywo znika zaraz po upieczeniu.Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.

Składniki ( na 20 sztuk):25 g
drożdży300 ml
wody1
jajko1 łyżeczka
soliok. 1 litra
mąki pszennej (ok. 600g)125 g zimnego
masła z lodówkido posmarowania :1 łyżka roztopionego
masła1
jajko + 2-3 łyżki
wodyWykonanie :
Drożdze rozkruszamy do miski, zalewamy lekko ciepłą
wodą (37°C) i mieszamy do ich rozpuszczenia się. Dodajemy
jajko,
sól i prawie całą ilość
mąki. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.Ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt 25cm x 40 cm.
Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na jednej połowie ciasta. Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio i schładzamy w lodówce 20 minut. Powtarzamy czynność jeszcze raz.Dzielimy ciasto na pół. Drugą połowę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt 10 cm x 40 cm i grubości ½ cm. (aby ułatwić sobie tą czynność częściowo rozwałkowane ciasto ułożyłam tak na stolnicy , aby z niej zwisało). Wycinamy trójkąty i smarujemy roztopionym
masłem. Zwijamy trójkąty w rogaliki, od podstawy do wierzchołka (podczas zwijania lekko naciągałam ciasto, aby nadać ładniejszy kształt).Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.Rogaliki układamy na pokrytej papierem do pieczenia blasze ( w dużych odstępach), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rogaliki rozmąconym z
wodą jajkiem.Pieczemy w środkowej części piekarnika w temp.250°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.



Polecam rownież :