Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na kolejne ciasto na herbatnikach,a więc nie wymagające pieczenia.Generalnie ciasto 3bit jest znane od dawna i lubiane. Lubiane, bo kusi nie tylko swoim apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem, ale również jest szybkie i proste w wykonaniu.W mojej wersji 3BIT-a warstwa budyniowa wzbogacona jest
żółtkami i pianą
białkową, co
daje jej bardziej kremową, lekką konsystencję.Natomiast warstwę
śmietanową ubogaca
ajerkoniak. Wierzch ciasta wieńczą wiórki
gorzkiej czekolady.Wbrew pozorom ciasto nie jest za słodkie, jak w sam raz, zwłaszcza gdy pozwolimy mu nieco "przegryźć się"
Składniki (na formę o wym. 24 x 32 cm):75szt.
herbatników niezbyt słodkich1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego lub gotowej masy krówkowej150 g
masła2 budynie
śmietankowe bez
cukru3 szklanki
mleka2
jajka1-2 płaskie łyżki
cukru500 ml
śmietanki 30% do ciast i deserów½ szklanki
ajerkoniaku lub 1-2 łyżki
cukru pudru3 płaskie łyżeczki
żelatyny1 tabliczka
czekolady gorzkiejWykonanie :Puszkę z
mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom
wody.Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z
wody i odstawiamy do przestudzenia.Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę
krówkową.Prostokątną formę o wym. 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia i układamy ściśle jeden przy drugim
herbatniki.Na
herbatniki dajemy masę
krówkową (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą
herbatników.Do naczynia wlewamy ½ szklanki
mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy łyżką, dodajemy 2
żółtka i ponownie mieszamy na jednolitą zawiesinę lub krótko miksujemy.Pozostałe
mleko ( 2 ½ szklanki) gotujemy, dodając pod koniec 1-2 płaskie łyżki
cukru.W tym czasie ubijamy
białka na sztywno (zwracając uwagę, aby
mleko nam nie wykipiało). Zmniejszamy ogień. Zawiesinę budyniowo-
żółtkową ponownie mieszamy i wlewamy do gotującego się
mleka. Stale mieszając gotujemy do zaniku surowizny. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło i intensywnie mieszamy do jego rozpuszczenia.Dodajemy pianę z
białek i dalej intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Prawie natychmiast wykładamy masę budyniową na
herbatniki, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę
herbatników.Ciasto schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder, ewentualnie wlewamy cienkim strumieniem
ajerkoniak mieszając łyżką. Jeżeli lubimy mniej słodko możemy nie dodawać ani
cukru pudru, ani
ajerkoniaku.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej
śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.
Śmietankę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i ponownie schładzamy w lodówce.Przed podaniem posypujemy zwiórkowaną (np. za pomocą obieraczki do warzyw)
gorzką czekoladą.
Polecam również :