ßßß Cookit - przepis na CIASTO 3 BIT (bez pieczenia)

CIASTO 3 BIT (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na kolejne ciasto na herbatnikach,
a więc nie wymagające pieczenia.
Generalnie ciasto 3bit jest znane od dawna i lubiane. Lubiane, bo kusi nie tylko swoim apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem, ale również jest szybkie i proste w wykonaniu.
W mojej wersji 3BIT-a warstwa budyniowa wzbogacona jest żółtkami i pianą białkową, co daje jej bardziej kremową, lekką konsystencję.
Natomiast warstwę śmietanową ubogaca ajerkoniak. Wierzch ciasta wieńczą wiórki gorzkiej czekolady.
Wbrew pozorom ciasto nie jest za słodkie, jak w sam raz, zwłaszcza gdy pozwolimy mu nieco "przegryźć się"
Składniki (na formę o wym. 24 x 32 cm):
75szt. herbatników niezbyt słodkich
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
150 g masła
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 szklanki mleka
2 jajka
1-2 płaskie łyżki cukru
500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
½ szklanki ajerkoniaku lub 1-2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Wykonanie :
Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.
Prostokątną formę o wym. 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia i układamy ściśle jeden przy drugim herbatniki.
Na herbatniki dajemy masę krówkową (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.
Do naczynia wlewamy ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy łyżką, dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy na jednolitą zawiesinę lub krótko miksujemy.
Pozostałe mleko ( 2 ½ szklanki) gotujemy, dodając pod koniec 1-2 płaskie łyżki cukru.
W tym czasie ubijamy białka na sztywno (zwracając uwagę, aby mleko nam nie wykipiało). Zmniejszamy ogień. Zawiesinę budyniowo-żółtkową ponownie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Stale mieszając gotujemy do zaniku surowizny. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i intensywnie mieszamy do jego rozpuszczenia.
Dodajemy pianę z białek i dalej intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Prawie natychmiast wykładamy masę budyniową na herbatniki, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ewentualnie wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak mieszając łyżką. Jeżeli lubimy mniej słodko możemy nie dodawać ani cukru pudru, ani ajerkoniaku.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach. Śmietankę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i ponownie schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy zwiórkowaną (np. za pomocą obieraczki do warzyw) gorzką czekoladą.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/02/CIASTO-3-BIT-bez-pieczenia.html