Wykonanie
Sezon na
truskawki trwa, a więc jest to najlepszy czas na wykorzystanie tych pysznych
owoców do rozmaitych przepisów kulinarnych, zwłaszcza ciast i deserów.Ciasto z
truskawkami dwukolorowe to szybki i prosty w wykonaniu, puszysty i aromatyczny placek
owocowy, który uda się każdemu, kto zechce go upiec, nawet nowicjuszom! Polecam ♥
Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):4
jajka1½ szklanki
cukru¾ szklanki
oleju¾ szklanki kwaśnej
śmietany3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny1 - 2 płaskie łyżki
kakaook. 700 g
truskawekcukier puder do posypania ciastaWykonanie :
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Białka ubjamy ze szczyptą
soli, pod koniec dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych
białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.Wlewamy porcjami
olej, a następnie
śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach. Do
mąki dodajemy
proszek do pieczenia i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy
kakao, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy połówki
truskawek (przekrojone wzdłuż) skórką do powierzchni ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy
cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Polecam również :