Wykonanie
Soczyste
truskawki kuszą barwą i zapachem.Cieszymy się nimi
póki można zerwać je z grządki lub kupić na bazarze. Sezon
truskawkowy wykorzystuję na maxa.Tym razem upiekłam ciasto z
truskawkami i dodałam do niego
białą czekoladę.Wyszło bardzo puszyste i smaczne. Szkoda tylko, że sezon na te wspaniałe, aromatyczne
owoce trwa tak krótko.
Składniki :3 szklanki
mąki5
jajek½ szklanki
cukru10 dag
masła2 tabliczki
białej czekolady (200g)3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 60 dag
truskawekcukier puder do posypania ciastaWykonanie :Odszypułkowane i umyte
truskawki osuszamy na papierowym ręczniku. Połamane na mniejsze kawałki tabliczki
czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli
wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną
czekoladę. Miksujemy ok. 10 minut. Dodajemy po 1
żółtku, a następnie wsiewamy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy
śmietaną i wsiewamy pozostałą
mąkę, stale ucierając mikserem. Na końcu dajemy ubitą pianę z
białek. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę o wym. 28x40cm. Układamy na wierzchu
truskawki (horyzontalnie) i pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy
cukrem pudrem.