ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z pomidorem

Ciasto czekoladowe z pomidorem

nazwa

Wykonanie

Kontynuujemy akcję Warzywa w słodyczach . Tym razem zaskakujące połączenie...czekolada z pomidorem :) Jakkolwiek to obrzydliwie brzmi, pomidor w cieście nie jest wyczuwalny w smaku, a przynajmniej na tyle, by odgadnąć co jest tajemniczym składnikiem. Pomidor nadaje ciastu wilgotności, przykryte pozostanie na dłużej świeże. Oprócz tego mamy ciekawy kolor i pyszny smak. Próbujcie, nie bójcie się :) Przepis od Karoli .
Ciasto czekoladowo-pomidorowe
/blaszka 23x23cm lub nieco mniejsza; 1 szklanka = 250ml/
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao niesłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
350 g dojrzałych pomidorów
1 i 3/4 szklanki brązowego cukru
3 jajka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
do polania:
polewa czekoladowa lub czekolada
szczypta chilli
Pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia wody. Obieramy ze skórki i wykrawamy twardą część. Kroimy na kawałki i blendujemy.
Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie to troszkę więcej czasu niż z białym cukrem). Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, mąkę, zmiksowane pomidory, mąkę. Na koniec dodajemy paprykę, esencję waniliową, wszystko mieszamy.
Wykładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 160ºC.
Po ostudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą ze szczyptą chilli (chilli powinno być tyle, by było tylko leciutko wyczuwalne).
Przepis dodaję także do akcji Warzywa Psiankowate .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/08/Ciasto-czekoladowe-z-pomidorem.html