Wykonanie
SKŁADNIKI na ok. 700 ml:250 ml
whisky1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego0,5 szklanki
śmietany kremówki (ew. 18%)1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej0,5 łyżeczki
cukru waniliowego0,5 -1 łyżeczki
cukru pudruWYKONANIE
Mleko skondensowane ugotować w kąpieli
wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.Czubatą łyżeczkę
kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.Ostudzone , ugotowane
mleko wyłożyć do miski, dodać
cukry,
kawę i zmiksować , następnie miksować dalej dolewając powoli
whisky.Dolać ostrożnie
śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.Odstawić
likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.Uwagi:Można zwiększyć ilość
śmietanki wg smaku i uznania.Smacznego!