ßßß Cookit - przepis na Likier a la Bailey

Likier a la Bailey

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI na ok. 700 ml:
250 ml whisky
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 -1 łyżeczki cukru pudru
WYKONANIE
Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej dolewając powoli whisky.
Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.
Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/03/Likier-a-la-Bailey.html