ßßß
ciasto:60 g masła250 ml wodyszczypta soli150 g mąki pszennej3 jajkapapier do pieczeniaolejPrzygotowujemy kwadraciki (ok. 18sztuk) z papieru o wymiarach 8x8cm. Smarujemy każdy z nich lekko olejem.Masło, wodę i sól zagotowujemy. Ściągamy garnek z pieca i dodajemy mąkę. Mieszamy (najlepiej drewnianą łopatką) do uzyskania jednolitego ciasta. Ponownie wkładamy na mały ogień i zagotowujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy ciasto do przestygnięcia.Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, miksując, aż do uzyskania jednolitego ciasta. W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku (oleju musi być tyle, by swobodnie przewracać gniazdka i żeby nie dotykały dna). Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdką. Wyciskamy na każdy papier okrąg z ciasta (można tworzyć też inne kształty, np. serduszka).
Wkładamy na rozgrzany tłuszcz ciasto wraz z papierem. Po chwili papier powinno być łatwo zdjąć (oczywiście nie robimy nic rękoma, gdyż tłuszcz jest bardzo gorący. Pomagamy sobie np. widelcem i nożem). Smażymy gniazdka z każdej strony, aż do zarumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.Gdy gniazdka ostygną przygotowujemy lukier:110 g cukru pudru3 łyżki wody lub 1 łyżka rumu+2 łyżki wodyPrzygotowujemy rzadki lukier z powyższych składników. Zanurzamy na chwilę każde ciasto w lukru.
Wypiek w ramach drugiego Ezoterycznego spotkania przy piekarniku. A w ramach niego możecie znaleźć przepisy na churros u: Gosi, Matki Wariatki, Moniki, Joanny, Gosi, Wiesławy, Doowy, Olimpii, Porcelanowej, Insuliny .oraz na bułeczki panini u: Insuliny, Dobrawy, Kasi, Anny Marii, Ivki, Bożeny, Doowy,