ßßß Cookit - przepis na Lody jogurtowo- melonowe

Lody jogurtowo- melonowe

nazwa

Wykonanie

Lato jest piękne. To ciepło i słońce sprawia, że chce się żyć. Nie to co zimą, gdy nawet nie chce się wynurzyć nosa spod kołdry. A że nieźle przygrzewa, to proponuję lody. Melonowe. Dwa rodzaje. Niby ten sam owoc, a efekt zupełnie inny. Pierwsze dla fanów melona. Jego smak czuć wyraźnie w lodzie, a że ja nie jestem wielką fanką melonów, to wolę te drugie. Delikatniejsze w smaku, orzeźwiające, przełamane cytryną. Każde są fajne i znajdą swoich fanów, więc warto spróbować i zdecydować, które są lepsze :)
/ źródło przepisu/
220 g melona kantalupa
110 g jogurtu naturalnego
25 g miodu
Składniki zblendować, zamrozić w pudełku lub w foremkach do lodów. Wyjąć z zamrażalnika na 5-10 minut przed podaniem.
Ja mroziłam obydwoma sposobami. Foremki napełniłam, zamknęłam i zostawiłam do zamrożenia. Te w pudełku mieszałam co jakiś czas. Szczerze mówiąc nie pilnuję już czasu, gdy trzeba zamieszać lody, ale wychodzi tak średnio co godzinę/ dwie, aż lody nie zamarzną.
Sorbet cytrynowo- melonowy
/przepis własny/
260 g melona galia
1 łyżka miodu
3-4 łyżki soku z cytryny
Składniki zblendować, zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika na 5-10 minut przed podaniem. Przed podaniem pokruszyć łyżką.
Sorbet średnio będzie się sprawdzał w foremkach do lodów. Lepiej zamrozić w pudełku i mieszać do jedną/ dwie godziny, aż do zamrożenia.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/08/lody-lody-dla-ochlodymelonowe-w-dwoch-odslonach.html