Wykonanie
Ciasto na muffinki było eksperymentem uwieńczonym - tak myślę - sukcesem, gdyż domownikom posmakowały :-) Na pewno do nich jeszcze
wrócę i może następnym razem zrobię do nich
lukier i ozdobię je na wierzchu kandyzowaną
skórką pomarańczową...Składniki:1 1/2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru3
pomarańcze2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1/3 szkl.
oleju1/3 szkl.
wody gazowanejWykonanie:
Pomarańcze umyć, a następnie zalać wrzątkiem i zostawić je w nim na jakieś 10 minut.
Potem wyciągnąć je z
wody, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na papkę. Dodać teraz
jajka,
olej i
wodę gazowaną, dokładnie wymieszać mikserem.Połączyć pozostałe suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać, aż składniki się połączą.Przełożyć do foremek na muffiny, ja mam silikonowe więc nie muszę już ich smarować tłuszczem :-) lub użyć papierowych papilotek i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut w temp, 180 st. C. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem, czy już się upiekły.Takie muffinki można polać lukrem, posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową lub posypać tylko
cukrem pudrem.Smacznego :-)