ßßß Cookit - przepis na Humus z bazylią

Humus z bazylią

nazwa

Wykonanie

W ramach poszukiwania sposobu na zapobieganie niedokrwistości,znalazłam artykuł o humusie, który niniejszym polecam:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/635/offsetk/3
Ponieważ wykonanie tej pasty to prościzna, postanowiłam przygotować moją wersję zamiast kupować gotowca .
Co było mi potrzebne:
1 puszka cieciorki (400 g)
1/4 płynu, w którym zanurzona jest cieciorka w tejże puszce:-)
2 łyżki pasty sezamowej (thaini)
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka soli,
2 ząbki czosnku,
1,5 łyżki posiekanej bazylii,
oliwa z oliwek.
Odsączyłam cieciorkę, wrzuciłam do miski. Dodałam do niej pastę sezamową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i wlałam sok z cytryny.
Wszystko potraktowałam blenderem. W trakcie robienia masy dolałam płyn z puszki, bo bez niego pasta byłaby zbyt gęsta.
Humus podałam na kromkach macy z ziołami prowansalskimi - wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ze świeżym ogórkiem. Obie kromki zostały posypane mieszanką soli z kminkiem i czosnkiem.
Pozostałą masę przełożyłam do małych miseczek, zalałam oliwą i włożyłam do lodówki. Ponoć tak przygotowany humus można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/04/humus-z-bazylia.html