Wykonanie
Jeśli zostało Ci trochę
makaronu z wczoraj, co u mnie często się zdarza, bo zazwyczaj gotuję za dużo, oto sposób na jego smakowite wykorzystanie:-)
makaron z wczoraj - w tym razem tagliatelle i papardelle,kilka
pomidorków koktajlowych,łyżka pesto - niestety, korzystam z gotowego pesto alla genovese, ale pewnego dnia sama zrobię ten sos, słowo!
roszponka,tarty
parmezan,odrobina
oliwy na patelnię.
Makaron wrzucam na rozgrzaną
oliwę, podsmażam przez chwilę. Dorzucam do niego
pomidorki koktajlowe przekrojone wcześniej na pół i zmniejszam ogień. Jak wszystko się podgrzeje, na pomidorkach zmarszczy się skórka, to dodaję łyżkę pesto. Mieszam dokładnie i po chwili wyłączam gaz. Odstawiam patelnię, do mieszanki dokładam garść
roszponki. Danie podaję posypane
parmezanem.Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo, a na dodatek nic się nie zmarnuje:-)Przepis bierze udział w akcji durszlakowej "
Makarony Świata".