ßßß Cookit - przepis na Makaroni z pesto i roszponką

Makaroni z pesto i roszponką

nazwa

Wykonanie

Jeśli zostało Ci trochę makaronu z wczoraj, co u mnie często się zdarza, bo zazwyczaj gotuję za dużo, oto sposób na jego smakowite wykorzystanie:-)
makaron z wczoraj - w tym razem tagliatelle i papardelle,
kilka pomidorków koktajlowych,
łyżka pesto - niestety, korzystam z gotowego pesto alla genovese, ale pewnego dnia sama zrobię ten sos, słowo!
roszponka,
tarty parmezan,
odrobina oliwy na patelnię.
Makaron wrzucam na rozgrzaną oliwę, podsmażam przez chwilę. Dorzucam do niego pomidorki koktajlowe przekrojone wcześniej na pół i zmniejszam ogień. Jak wszystko się podgrzeje, na pomidorkach zmarszczy się skórka, to dodaję łyżkę pesto. Mieszam dokładnie i po chwili wyłączam gaz. Odstawiam patelnię, do mieszanki dokładam garść roszponki. Danie podaję posypane parmezanem.
Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo, a na dodatek nic się nie zmarnuje:-)
Przepis bierze udział w akcji durszlakowej "Makarony Świata".
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/03/makaroni-z-pesto-i-rukola.html